Éttermed, büféd vagy cukrászdád van, és szeretnél a honlapodra, blogodba igényes képeket feltenni, de nincs elég pénzed profi fotóst felbérelni?

Ne ess neki minden felkészültség nélkül a fotózásnak, mert sajnos borzasztó eredményeket szülhet. Az ételfotózás már-már nevezhető művészeti formának, mely a kreativitást a technikával ötvözi ahhoz, hogy az ételeket olvadó, izzadó, bugyogó állapotukban kapjuk el, a legétvágygerjesztőbb pillanatukban.

Néhány apró tippel segíthetünk, hogy akár egy okostelefonnal vagy egy egyszerű digitális géppel is igényes, ínycsiklandó képeket csinálhass.

Öltöztesd fel az ételt

A jó fotó készítés alapja, hogy az ételt a fotó szemszögéből csinosítsd ki. Hidd el, itt nem az íz lesz a lényeg, a legfontosabb, hogy finoman csorduljon ki a zsír a hús oldalán, finoman olvadjon a sajt, peregjen a zöld fűszer, friss, roppanós hatású legyen a zöldség, pöndörödjön a bacon és lágyan folyjon a tejföl vagy a dresszing.

Ami régi ismét új

Megfakult lapos tálca, régi papírtáska, kopott vágódeszka – ami régi ismét új lehet amikor a beállításodhoz keresel hátteret. Matt, szolid színeken mutat a legjobban az étel, legyen az a konyhapultod, a gyúródeszka, vagy a padló.

Hogyan készítsünk igényes képeket blogunkhoz, weboldalunkhoz?

Hozd ki a legtöbbet a lehetőségeidből

Készítsd elő a saját kis fotóstúdiódat úgy, hogy az ételt egy asztalon az ablak elé teszed, fehér karton táblát teszel alá és mögé, hogy a fényt a leginkább a fotóalanyodra vetítse.

Csak céllal használj kellékeket

Igenis van olyan, hogy túl sok kellék az ételfotózásnál. A kellékeket mindig csak kiemelésre használd, ne az legyen a központja a képnek és ne határozza meg a beállítást.

Nézz a dolgok mögé

A kép hátterében látszódó tárgyak, színek ugyanolyan fontosak lehetnek, mint a kép fókusza. Minimalizáld a zavaró tényezőket, amit csak lehet pakolj el vagy takarj el valamivel.

Lásd a természetes fényt

Soha ne becsüld alá a természetes fény erejét. Amikor csak lehetséges, hozd ki a legtöbbet a meglévő napfényből, ha pedig mégis sötétben fotózol, napfény jellegű izzónál tedd a természetességre törekedve.

Ne használj vakut!

A vaku fénye megtörheti a képet és tönkreteszi az étel életszerűségét.

Arányok fókuszában

A fotó „alany” elhelyezésénél a legfontosabb a Kétharmados szabály betartása, mely a képet 9 egyenlő részre osztja fel. A kép tárgyát gyakorlatilag bárhova helyezheted csak ne pont a kép közepére, máris egyensúly lesz a képen meglátod.

Nézőpont

Mozogj a kamerával az étel körül, hogy a legjobb szöget megtaláld. Ne félj kísérletezni különböző szögekből – telibe fentről, dőlten, egészen oldalról, távolabbról, közelebbről vagy akár extrém közelről, hogy minden legördülő cseppet és repedező morzsát megörökíts.

 


 

Ha fenti tanácsainkat megfogadod, máris jó úton haladsz afelé, hogy igényes képeket készíts saját magad ételeidről, és elkápráztasd látogatóidat, olvasóidat blogodban, honlapodon.

Persze ezek betartása csak a kezdet, rengeteg apróság van amire oda kell figyelni, és hát nem véletlen javasolt egy profi fotóst felkérni, aki nem csak egy jó géppel érkezik, de szakértelmével a fotózás közben és az utómunkánál is a maximumot hozza ki ételeidből.