Előző bejegyzésünkben már írtunk arról, hogy miért fontos a látogató és keresőoptimalizált szövegírás, illetve tartalom. Itt leírtuk azt is, miért a célközönségednek kell elsősorban szóljon amit írsz és nem a keresőrobotoknak. A keresőoptimalizálás csak ennek a szem előtt tartása után kezdődhet, annak ellenére, hogy párhuzamosan oda kell figyelnünk erre is.

Irány a kereső! Cél az első hely.

A keresőoptimalizálás mondhatnánk, hogy nem egzakt tudomány, hiszen nincs rá egy kiadott szabályzat, sőt, a keresőrobotok napról napra újabb dolgokra “figyelnek fel”. Éppen emiatt a keresőrobot-okosítás miatt nagyon naprakésznek kell lennünk a témában, és oda kell figyelnünk az aktuális kereső trendekre.

Mit is jelent a keresőoptimalizálás?

A SEO jó magyarosan “seó”, “szeó”, de ha angolul helyesen ejtenéd, mert miért ne akkor “esz-í-ó”, vagyis a Search Engine Optimization. Én a magyart kedvelem inkább, ez a keresőoptimalizálás. A keresőoptimalizálás az a tevékenység, mellyel egy weboldalt egy adott keresőszóra, keresőkifejezésre a keresőtalálati listákban előrébb juttatunk. Lehetőség szerint, optimális esetben az első helyre, de legalábbis az első oldalra.

Magyarországon alapvetően a Google keresőtalálati listájával foglalkozunk, mondhatjuk a Google-nek optimalizálunk. A keresők több, mint 96% a Google keresőjét használja, a többi kereső piaca 1-1 % mindössze.

A Google-nél pedig az első oldal 10 találati helyet jelent, ebből is a böngészők nagy része, 2/3-a az első 3 helyet kattintja le. Nem csak lustaságból, hanem mert a Google a relevancia szerint rangsorol, arra törekszik, hogy a kereső a legjobb választ kapja meg kérdésére a találati oldalakon, és ez általában látszik is a címben, leírásban, URL-ben.

A Google saját kereső súgójában is azt tanácsolja a keresőknek, hogy alapvetően kérdéseket tegyenek fel a keresőben, így találhatják meg a legjobb választ kérdésükre, igény szerint pedig tovább pontosíthatják kérdésüket, ha nem megfelelő választ kaptak az eredmények között.

Például “Melyik piacon árulnak biomézet?” kérdésre több olyan találatot is kapsz, melyben szerepel a bioméz, a piac és az árul szavak, különböző toldalékos változatokban. A kérdésre legrelevánsabbnak tűnő válaszok kerülnek első helyekre, toldalékolástól függetlenül. Ha bővítem a mondatomat a “Budapesten” kifejezéssel, az eredmények felcserélődnek, a Budapest helymeghatározást előtérben részesíti a találatok között.

Ugyanitt javasolja a Google azt is, hogy inkább pl. a “fejfájás” keresőszót írják be a keresőbe, hiszen a weboldalon, amely megoldást, választ kínálhat az fog szerepelni, és nem a “Fáj a fejem” kifejezés. Ez utóbbi egyébként egy jó példa a long tail keresőszóra, vagyis egy olyan keresési kifejezés, mely kapcsolódik a témához, jó eséllyel kereshetnek rá, viszont a konkurencia valószínűleg nem használja kifejezésként, tehát kisebb rá a verseny.

Az előbbi példámnál maradva tehát, a kérdésem jó, de nagyon specifikus, kevés a releváns találat, így nem a problémámat írom be inkább, hanem amit válaszként remélek. Beírom tehát, hogy “bioméz eladó Budapesten” és számos releváns találatot dob ki a kereső.

Keresőrobotok “hovatovábbja”

A fenti példát azért hoztam fel, hogy lásd, nagyjából hogyan is működik a kereső felhasználói oldalról. Ezt nagyon fontos megvizsgálni és érteni, ugyanis rengeteg jó ötletet kaphatsz arra, hogyan keresnek a termékedre az emberek. A naponta több milliárd keresés között minden negyedik új a Google számára is, olyan amivel előtte még nem találkozott. Minden ember másképp fogalmaz meg egy kérdést, sőt, akár ugyanaz az ember kétszer egymás után teljesen máshogy fogalmazza meg ugyanazt a keresést. (Akár direkt, lásd a fentebbi biomézes példánál).

Ezért is van az, hogy az elmúlt 10-15 évben a Google keresője rengeteget fejlődött, sokkal mélyebben, részletesebben analizálja a weboldalak tartalmát. Értelmezi a szövegeket, nemcsak kulcsszavakat vizsgál, hanem együtt értelmezi a kifejezéseket, kapcsolódó, rokonértelmű szavakat keres. Teljes egészében próbálja a szövegedet megvizsgálni arra kiélezve, hogy valós, releváns választ ad-e egy adott kérdésre.

A trend pedig egyre inkább ez. A szöveg kulcsszavakkal való teletömködése már nem működik, a keresés kérdésének megválaszolása került és kerül ezután egyre jobban előtérbe. Ahhoz, hogy ezzel a trenddel pedig lépést tudj tartani, van néhány alapvető szabály, amik ma már elengedhetetlenek a keresőoptimalizálás során.

Keresőoptimalizálás tippek és trükkök

Az egyik legkönnyebb ezekre a long tail keresőszavakra előre kerülni, hiszen rengeteget számít, mekkora verseny van az adott keresőszóra. Ha főbb keresőszavakra optimalizálod az adott bejegyzést, azokkal mindig nehezebb előre kerülni, de néhány szabály betartásával és több, egymáshoz kapcsolódó releváns tartalom megírásával ez sem lehetetlen.

1. Koncentráld a tartalmat: a megfelelő kulcsszóválasztás az egyik legfontosabb.

Ahogy már fentebb is írtam, légy mindig egyértelmű és lényegretörő. Ez a kulcsszóválasztásnál is fontos, a keresőoptimalizálás alapja. A tartalmadat elsősorban egy, de legfeljebb 2-3 kulcsszóra optimalizáld. Vagyis, amikor elkezdesz írni egy adott témáról egy bejegyzést, próbáld meg azt egy adott kifejezés köré építeni. Ez a látogatók szempontjából is fontos, mert ha ehhez tartod magad, nem térsz le annyira az eredeti kérdéskörről. Ha túl sok ötleted, gondolatod van az adott témához, inkább bontsd több részre, lehet belőle akár egy cikksorozat is.

Ha pedig oldalt készítesz, mondjuk egy szolgáltatási körödet próbálod leírni, ott is törekedj a kulcsszóválasztásra. Értelemszerűen egy szolgáltatás bemutatásánál az adott szolgáltatás neve lesz a kulcsszó, de itt van lehetőség a finomításra. Választhatsz például ún. long tail kulcsszavat szolgáltatásod bemutatásához, amire keresnek az emberek, de kisebb rá a konkurencia. Itt is fontos a lényegre törekvés, ne kanyarodj el, ha sokat lehet róla írni, tedd külön aloldalra a kapcsolódó szolgáltatást, vagy írj róla blogbejegyzést.

2. Használj kiemeléseket, H tageket a szövegben.

Az ún. H tagek, vagyis címsorok használata egyrészt azért fontos, hogy kiemelj a tartalmadból bizonyos részeket, címeket a látogatóid számára. Ezáltal tagoltabb lesz a szöveg, nem egy egybefüggő tömb, hanem átlátható, tagolt, értelmezhető tartalom. Ahogy a középiskolában tanultuk, a fogalmazás aranyhármasát “Bevezetés – Tárgyalás – Befejezés” itt is a tagolt megfogalmazás, bekezdések használata a fontos. Így érthetőbb, átláthatóbb tartalmat, szöveget kapunk, olvasóink szívesebben olvassák.

Másrészt a Google keresőrobotjai számára is fontos, hogy tagolva legyen a tartalom, egy-egy bekezdés ne legyen túl hosszú. A H tagek segítik ezt a tagolást, az egyes bekezdéseket alcímekkel látják el, érthetőbbé téve, miről szól az adott bekezdés.

3. Legyenek képek a bejegyzésben.

A képek illusztrálják a tartalmadat, mondanivalódat, segítve a látogatóknak a szöveg megértését. Éppen ezért, a Google is szereti, ha kapcsolódó képeket talál a tartalom között. Egyrészt mert ez is tagolja a szöveget, könnyebben olvashatóvá, átlátható teszi, másrészt, mert az ember vizuális segítséggel jobban megért egy szakmai szöveget. Legyen az fotó, rajz, figurális kép, vagy épp grafikon, diagram, folyamatábra, a lényeg, hogy segítse az olvasót a szöveg megértésében.

Keresőoptimalizálás szempontjából itt azt a legfontosabb tudni, hogy a képet önmagában a Google nem tudja értelmezni, ezért segítened kell neki. Ezt úgy teheted meg, hogy a képet releváns, rövid mégis leíró címmel látod el. Ne hagyd meg a feltöltéskori nevét, vagy ahogy épp lementetted korábban a gépedre, hanem adj neki érthető, a tartalmadhoz kapcsolódó címet.

Emelett a kép alt címkéjét fontos kitölteni, mellyel részletesebben magyarázhatod miről szól a kép, miért releváns a témádhoz. Az alt címkében érdemes legalább egyszer szerepeltetni az adott bejegyzéshez kiválasztott fő kulcsszavadat, ugyanis erre nagy figyelmet fordít a Google.

Minőség a mennyiség felett

A keresőoptimalizálást alapvetően két fő szegmensre bonthatjuk, a honlapon belüli vagy másnéven on-site SEO-ra, és a honlapon kívüli, off-site SEO-ra. Utóbbi a linképítésről, az oldal relevanciájának növeléséről szól, ezzel egy másik bejegyzésben foglalkozunk majd bővebben.

Az on-site SEO-nak néhány fontos lépését soroltuk fel fentebb, de a lista hosszasan sorolható, számos apróság van, amire oda kell még figyelni. Szem előtt kell tartani azonban minden esetben, bármit is csinálj, hogy a tartalmat nem a keresők számára írod, hanem a látogatóid számára. Ha a látogatóidnak érdekes, a keresőknek is az lesz. Ebből kiindulva pedig, a Google is azt mondja, hogy nem a keresőszavak mennyisége a legfontosabb, hanem a tartalom minősége.

A lényeg, hogy a tartalmad releváns választ adjon a látogató kérdésére, nem pedig, hogy minden sarokban, kódban, címben, képen mindenhol kulcsszavakkal erőltesd tele.

100% garancia a sikerre?!

Ezeknek a szabályoknak a betartása önmagában nem fog semmit sem garantálni, első helyezést biztosan nem. De a fentiek nyújthatnak egy alapot ahhoz, hogy további szorgos munkával, odafigyeléssel, releváns tartalmak írásával előrébb juthass.

Természetesen számtalan apró feladat van még ezeken is túl, amikkel előrébb lehet kerülni a találati listában, de minden esetben sok tényezős a feladat. A versenytárs, célközönség, weboldal és kulcsszóelemzés után tudjuk mindenkinél pontosan megállapítani, mik azok amik még fejlesztést igényelnek.

Összetett és időigényes munka, rengeteg utánajárást igényel, ha Te magad akarod csinálni. Mint mindennél, itt is a legjobb szakember segítségét kérni, de a felsoroltakra magadtól is odafigyelhetsz.