Miért fontos a jó szövegírás honlapodon?

Az ingyenes látogatószerzés egyik leghatékonyabb eszköze a szövegírás, blogolás, tartalommarketing. Mondhatjuk persze, hogy ez sincs ingyen, hiszen idő foglalkozni vele. Az idő pedig pénz, akár Te csinálod (és olyan időt fordítasz rá, amikor pénzt is kereshetnél), akár megbízol vele valakit. Mégis, még mindig ez az egyik legalacsonyabb “befektetéssel” végezhető, ugyanakkor – ha jól csinálod – az egyik leghatékonyabb eszköz a mai marketing palettán.

Sokszor hallom, hogy “az én szakmámban nincs miről írni”, nem olyan téma, nincs ihleted. Vagy éppen úgysem érdekel senkit a “rizsa”, csak megnézi az árakat, esetleg a referenciát és dönt. Nos, ki kell ábrándítsalak, az embereket a “rizsa” érdekli. Ezért olvasnak bulvárt, híreket, véleményeket, elmélkedéseket a buszon, a kocsiban a dugóban, munkahelyen a budin ülve, este az ágyban fekve.

Márpedig a te szakmádban is van miről írni, hiszen Te is kitanultad valahol a szakmát, tehát van róla létező információhalmaz. A termékedről meg még inkább lehet beszélni, hiszen ha bemegy egy vásárló a boltodba, és kérdéseket tesz fel róla, alapvető, hogy tudsz rá válaszolni. Nem?
Márpedig a te szakmádban is van miről írni, hiszen Te is kitanultad valahol a szakmát, tehát van róla létező információhalmaz. A termékedről meg még inkább lehet beszélni, hiszen ha bemegy egy vásárló a boltodba, és kérdéseket tesz fel róla, alapvető, hogy tudsz rá válaszolni. Nem?

A szövegírás alapjai – vagyis hogyan csináld “jól”

Az első és legfontosabb szövegírás, blogolás tekintetében, hogy a célközönségedet érdekelje. (Nem tudod ki a célközönséged? Mindenkit érdekelhet amit szolgáltatsz, árulsz? Akkor nem itt kell kezdened. A célközönség meghatározása, szűkítése az egyik legfontosabb feladatod marketing stratégiád kialakítása során.)

Fontos, hogy rendszeresen közölj tartalmat. Erre a rendszerességre nincs különösebb szabályszerűség, az a fontos, hogy magadnak tűzd ki, mennyi időnként írsz meg egy új tartalmat. Lehet ez hetente kétszer, havonta, vagy akár csak évente kétszer, a fontos az, hogy tartsd magad a kitűzött célodhoz.

Látogató ÉS keresőoptimalizált szövegek

Amellett, hogy a látogatóidnak, célközönségednek írod a szöveget, és ez mindig az elsődleges kell legyen, oda kell figyelned bizonyos keresőoptimalizálási szabályokra is.

Fontos, hogy amikor egy témáról elkezdesz írni, próbálj meg a tárgynál maradni amennyire lehet, és azt körüljárni alaposan. Így tudsz a legjobban egy kiválasztott kulcsszóra optimalizálni egy szöveget. Például, ezt a bejegyzést én a “szövegírás” témára optimalizálom. Így – bár több szempontból is írok arról, hogyan érdemes jó szöveget írni, mind a látogatók, mind a keresők szempontjából – arra fókuszálok, hogy ennél a témánál maradjak, és a lehető leghasznosabb tartalmat adjam át Neked, olvasómnak ezzel kapcsolatban. A keresőoptimalizáláshoz a legfontosabb, hogy a szöveged a célközönséged számára impozáns, érdekes, hasznos legyen. Ha a keresők azt látják, hogy szöveged releváns választ nyújt egy feltett kérdésre, akkor szeretni fogják a tartalmadat.

Vannak persze bizonyos tippek és trükkök, amikkel segítheted a tartalmad, bejegyzésed keresőben való előre kerülését.

Google keresőrobotok – mit is keresnek?

Magyarországon alapvetően a Google keresőrobotjaival foglalkozunk, mivel több, mint 96% a webböngészőknek a Google keresőjét használja, a többi kereső piaca 1-1 % mindössze.

A Google keresőrobotjai részletesen analizálják a szövegedet. Különbséget tesznek a toldalékolt és toldalék nélküli kifejezések között, értelmezik a kötőszavakat a mondatokban, odafigyelnek az ún. long tail kulcsszavakra.

A Google saját kereső súgójában is azt tanácsolja a keresőknek, hogy alapvetően kérdéseket tegyenek fel a keresőben, így találhatják meg a legjobb választ kérdésükre, igény szerint pedig tovább pontosíthatják kérdésüket, ha nem megfelelő választ kaptak az eredmények között. Ugyanitt javasolja azt is, hogy inkább pl. a “fejfájás” keresőszót írják be a keresőbe, hiszen a weboldalon, amely megoldást, választ kínálhat az fog szerepelni, és nem a “Fáj a fejem” kifejezés. Ez utóbbi egyébként egy jó példa a long tail keresőszóra, vagyis egy olyan keresési kifejezés, mely kapcsolódik a témához, jó eséllyel kereshetnek rá, viszont a konkurencia valószínűleg nem használja kifejezésként, tehát kisebb rá a verseny.

A szöveg legyen mindig egyértelmű és érthető

Szövegírás során, legyen szó egy aloldal tartalmának összeállításáról, vagy egy blogbejegyzésről, elsősorban mindig a célközönséged fejével próbálj gondolkodni. A legideálisabb, ha van egy ún. “buyer persona”-d, ami egy képzeletbeli személyt jelent, aki a legideálisabb vásárlód. Ezt a buyer persona-t marketing stratégiád felállításakor meghatározzuk, hogy az üzeneted ne általánosságban mindenkinek szóljon, hanem az ideális célközönségednek.

Ha erre a képzeletbeli személyre gondolsz, hogy vajon őt mi érdekelné, mivel tudnál neki segítséget nyújtani, akkor a tartalmad sikeres lehet. Mind a célközönséged szemében, s ezáltal mind a Google szemében.
Ha a célközönséged számára könnyen megérthető tartalmat írsz, és egyértelmű a téma, amiről írsz, jó úton haladsz a siker felé. A Google számára is ugyanis az a legfontosabb, hogy az olvasóid értsék, és szeressék a tartalmadat, választ találjanak kérdéseikre.

Ezután már csak néhány keresőoptimalizálási alapszabály betartása szükséges, hogy akár első oldalra kerülj a keresőtalálatok között.