A 2015-ös webdesign trendekről szóló cikkünkben leírtak lényegében máig érvényesek. Továbbra is egyre fontosabb az egyszerűség, az átláthatóság, a gyors betöltési sebesség, a tartalom lényegének minél hatékonyabb eljuttatása a célközönséghez, és az, hogy a honlapod mobilon, laptopon és tableten is megállja a helyét.

Ezeknek a céloknak a megvalósítása érdekében a technikai fejlődés és a változó trendek következtében újabb és újabb módszerek tűnnek fel és válnak egyre népszerűbbé, sőt, elengedhetetlenné.

Tekintsük át, melyek azok a legfontosabb design eszközök, melyek bevetését, ha eddig nem tetted meg, 2020-ban már mindenképpen érdemes megfontolnod, ha nem akarsz lemaradni a versenyben!

Reszponzív design

A felhasználói élmény mindennél fontosabb, hiszen semmi értelme egy weblapnak, amit senki nem látogat (vagy mindenki rögtön elhagy). Az emberek pedig nem fecsérlik az idejüket olvashatatlan honlapokra.

A reszponzív design azt jelenti, hogy a weboldalad minden platformon – számítógépen, tableten és telefonon is – jól néz ki és gond nélkül kezelhető.

A profi honlaptervezők legtöbbször továbbra is alapvetően PC-re tervezik a design-t, de ezzel egyidőben a mobilos használhatóságot, átláthatóságot is ellenőrzik. Manapság a látogatók több mint 50%-a mobilról nyitja meg a honlapokat, sőt, piac függvényében akár 75% fölötti is lehet az arányuk! Ezért olyan fontos, hogy okostelefonon is olvasható legyen a honlapod, valamint minden fontos információ megjelenjen rajta, ami a PC-s verzión is – mert itt a Google a mobil verzió alapján indexel.

Minimalizmus

A minimalizmus: végletekig fokozott egyszerűség, mellyel maximálisan felhasználóbarát weblap készíthető.

Távolíts el minden nélkülözhető elemet a honlapodról! Válassz ki egy egyszerű hátteret (ami videó vagy nagyméretű kép is lehet), valamint kevés, minőségi képet használj! Rejtsd el a menüt, hagyj sok negatív teret (white space), ne feledkezz meg a címek, legfontosabb kulcsszavak, keresőkifejezések hatásos elhelyezéséről!

A minimalizmus eszközei közé tartozik még a rejtett navigációs sáv, kevés szín használata, kevesebb grafikus design részlet (nincsenek árnyékok, egyféle betűtípus van), kevesebb nyomógomb elhelyezése. Mindez rendkívül egyszerűen hangzik talán, de valójában nem az, hiszen a megmaradó kevés elem sokkal nagyobb hangsúlyt kap, ezért rendkívül fontos azok körültekintő megválasztása, ahogy az itt és itt is történt.

Ügyelj arra is, nehogy véletlenül olyan dolgot is eltüntess a nagy minimalizálásban, ami nélkülözhetetlen a gördülékeny böngészéshez, különben a kívánttal épp ellentétes eredményt érhetsz el, azaz a honlapod használhatatlanná válik!

Következő cikkünkben folytatjuk a 2020-as webdesign trendek elemzését.