Sokan úgy keresnek meg minket, hogy már meglévő tárhelyükre szeretnék elkészíttetni weboldalukat. Vannak akik önszorgalomból teszik ezt, és vannak akik egy sikertelen “csináld magad” weboldal készítés maradékaként cipelik magukkal a nem átgondolt módon kiválasztott tárhelyüket. Ebben a bejegyzésben igyekeztem összeszedni mindent, amit egy interneten (is) jelen lévő vállalkozónak a tárhely, szerver vagy webtárhely témájában tudnia kell.

Előre is elnézést a szakemberektől – nem szakmai kurzust kívánok tartani, hanem arra szeretném helyezni a hangsúlyt, hogy Neked, vállalkozónak mire érdemes figyelned, amikor tárhelyet választasz.

Tárhely, szerver, webtárhely, hosting:
melyikre van szükségem?

A Te szempontodból az ég világon semmi különbség nincs. Ezek tulajdonképpen ugyanazt jelentik, itt lesz tárolva minden, ami a weboldalad online működéséhez szükséges. Tulajdonképpen bármit tárolhatnánk itt, gondoljunk csak a felhő szolgáltatásokra (pl. Google Drive), azok is mind online tárhelyek, webtárhelyek.

Domain szolgáltató választása

A domain az az url cím, ahol a weboldalad elérhető lesz a nagyközönség számára. Olyan, mint a házadnak a postacíme, ami adott esetben meg is változhat, mondjuk ha átnevezik az utcát ahol laksz, attól még a házad helyrajzilag ugyanott lesz (ez a tárhely). A domain nevet érdemes annál a szolgáltatónál megrendelni, akinél a tárhelyed van az egyszerűbb ügyintézés érdekében, de nem kötelező. A domain név ráirányítható bármilyen tárhelyre, más szolgáltatónál is, de át is hordozható egy esetleges tárhelyszolgáltató váltáskor.

Különböző paraméterek – különböző árszabások
akkor most mégis melyik szolgáltatót válasszam?

A legfontosabb, hogy a fejlesztendő oldal számára alkalmas környezetet biztosítson a szolgáltató. Ez az első kérdés, amit fel kell tenned, ha te választasz szolgáltatót, ha már tudod, hogy milyen weboldalt szeretnél csináltatni (WordPress, Joomla, Drupal vagy egyéb CMS rendszerben készült weboldalt, esetleg egyedi fejlesztésű weboldalt, azon belül akkor milyen programnyelven íródik – ezeket a webfejlesztőd tudni fogja). A legjobb, ha a webfejlesztő kiválasztása után keresel tárhelyszolgáltatót, mert aki fejleszti el is tudja mondani neked a szükséges paramétereket, illetve általában ajánlani is tud szolgáltatót, akikkel ő dolgozik, és ami az ő általa fejlesztett weboldalakhoz alkalmas környezetet nyújt.

Mondd már, gyorsan…Mi fontos még?

A gyorsaság! A kiszolgáló sebessége. A tárhely gyakorlatilag olyan, mintha valaki másnak a számítógépén tárolnál információkat. Ahhoz, hogy azt elérd az kell, hogy az ő számítógépe és internetkapcsolata villámgyors legyen, onnantól már csak a te számítógéped és internetkapcsolatod sebessége számít. Ez utóbbit lefordítva a webtárhely szolgáltatás világába, a “te számítógéped és internetkapcsolatod” a látogatód számítógépét és internetkapcsolatát jelenti, amit nyilván nem tudsz befolyásolni, sokan sokféle gépen, sokféle internetkapcsolattal látogatják a weboldalakat, ezért törekedni kell rá, hogy a másik oldal, a tárhely sebessége a legjobb legyen.

Miért fontos ez?

Mert a weboldal betöltődési sebessége meghatározó a látogatók megtartásában, a Kissmetrics statisztikái szerint a weboldal látogatók 40%-a elhagyja a honlapodat, ha az nem töltődik be 3 másodpercen belül. Elég drasztikusnak tűnik ez az arány, de gondolj csak bele, te mennyit szeretsz várni egy weboldalnál, és ahhoz képest mennyire vagy türelmes ember? ?

Honnan tudhatod az ígéretükön túl, hogy jó-e a szerver sebessége?

Nézd meg a saját referenciáikat és teszteld néhány referencia oldalukon a sebességet (a weboldal sebesség tesztelésére számos eszköz létezik, a szerver válaszidőt legegyszerűbben a Bitcatcha eszközével mérheted meg). Olvasd el az ügyfélvéleményeket is ha vannak, a legjobb a közösségi oldalakon, vagy a Google véleményekben, ott biztosan valós véleményeket találsz.

Gyorsaság mellett a megbízhatóság

A sebesség mellett ugyanolyan fontos a megbízhatóság. Fontos, hogy több szerveren fussanak a weboldalak, és maximális elérhetőséget kínáljanak – ez általában 99.9 %, hiszen 100%-ot senki nem tud garantálni, égszakadás-földindulás ellen még a legjobbaknak sincs fegyvere, de ez már elég jó garancia. Érdemes olyan szolgáltatót választani, aki több éves múlttal rendelkezik, legjobb az, akit ajánlanak is ismerőseid, akik náluk vannak és problémamentes weboldaluk elérése, vagy webfejlesztőd ajánl más munkákkal való tapasztalata alapján.

További legfontosabb tényezők

Ami még fontos, az ügyfélszolgálat elérhetősége. Vannak, akik ma már 24 órás ügyfélszolgálatot biztosítanak, ez a legjobb, de ha már korán reggeltől késő estig garantálják az azonnali választ és/vagy telefonos segítségnyújtást már általában elég szokott lenni. Nem mondom, hogy éjszaka nem üthet be krach, de alapvetően te is vagy webfejlesztőd is napközben fogjátok az oldalt módosítani, fejleszteni, és általában ilyenkor történhet olyan probléma, amihez segítség kellhet a tárhelyszolgáltatótól.

A fentieken túl a vírus és spamvédelem amit még kiemelnék, ezt 10-ből 9 szolgáltató nyújtja, már csak a saját tárhelyük védelme miatt is.  Ezután még a rendszeres biztonsági mentéseket emelném ki, ami azért fontos, hogy ha valami nagy gond történne az oldaladdal, esetleg teljesen összeomlana, vissza lehessen állítani egy korábbi állapotát. Ebben a weboldalad karbantartója is segítséget tud nyújtani, ha van, de jobb, ha a tárhelyszolgáltató biztosítja ezt.

Mindenképpen a fentieket érdemes elsősorban figyelembe venni, de van még néhány dolog ami hasznos bónusz lehet:

  • ingyenes SSL tanúsítvány
  • pénzvisszafizetési garancia
  • egykattintásos alkalmazás telepítés
  • korlátlan email cím
  • SSD adattároló (ez a sebesség miatt fontos, de egyre több szerverszolgáltatónál már alapvető)

És mégis mekkorát?!

Na igen, van amikor a méret a lényeg. A szolgáltató választásnál fontos a tárhely méretének kiválasztása is. Egy weboldal átlagos mérete 2 és 10 MB között van, minél kisebb annál jobb, de persze ha sok tartalom, sok termék vagy nagy portfólió sok képpel van rajta akkor ennél is nagyobb. Alapvetően viszont nem ez lesz a meghatározó a tárhely méretének kiválasztásakor, mivel már a legkisebb tárhelyek is jellemzően 500 MB – 1 GB között vannak. Ami sok helyet foglal el a tárhelyeden az a levelezés, de ha letöltöd a levelezést egy kliensbe, vagy átirányítod egy gmail fiókba például akkor a levelezésre is be lehet állítani időszakos törlést (vagy időről időre manuálisan ki lehet törölni a régi leveleket), és akkor amiatt se kell óriási tárhely. Mi általában ha egy weboldalt egy domain névvel, max. 1-2 nyelvi verzióval készítünk, és nincs potenciál óriási termékfeltöltésre, vagy nagyon nagy levelezésre indulásképpen a legkisebb csomagokat szoktuk ajánlani az adott szolgáltatónál, maximum 1 GB körül, hiszen bármikor növelhető a csomag minden szolgáltatónál, és addig is amíg nem feltétlenül szükséges nem érdemes többet fizetni.

Amennyiben tőlünk rendelsz weboldalt, ezt az egész hajcihőt megspóroljuk neked, segítünk kiválasztani a megfelelő szolgáltatót, és a számodra optimális méretű tárhely csomagot.

Honlapkészítés áraink