Az idei év marketing trendjeiről írtunk már két cikket is itt és itt olvashatjátok arról, hogy mire fontos igazán odafigyelnetek idén, ha online marketing eszközökkel tervezitek (reméljük ma már mindenki így tesz!) elérni célközönségeteket.

Amiről azonban fontos még beszélni, hiszen folyamatos adaptációt igényel, az a webdesign trendek követése! Nem azért mert így menő, trendinek maradni, hanem mert a honlapod az egyik legerősebb marketing eszközöd manapság, és a használhatóság, a felhasználók szokásainak követése alapvető céged és online jelenléted életben tartásához!

A legfontosabb szempontok, amiket idén figyelembe kell venni új honlapod elkészítésénél:

A gesztusok fontosabbak mint a kattintások

…hiszen 2015-ben már a felhasználók, látogatóid nagy része (és ez évről évre nagyobb arányú lesz) mobileszközökön tekinti meg honlapodat, amiken ujjunkkal igazán egyszerűen lehet görgetni (ha még nincs reszponzív, mobileszközökön könnyen használható honlapod, olvasd el ezt a cikkünket arról, hogy Mobilegeddon by Google a keresőóriás szemében idén tavasztól).

Ez a trend egyre inkább affelé vezeti el az új honlapokat, hogy minél kevesebb aloldalra válasszák szét tartalmukat, és egyre inkább egy hosszú oldalon lehessen lapozni, akár úgy, mint a TIME magazin végtelenített hírolvasója, vagy Facebook oldalunkon, illetve hírfolyamunkban a hírek.

A hajtás fölötti rész már a múlté

Mivel a görgetés ennyire leegyszerűsödött, az úgynevezett “hajtás fölötti rész” (ami azonnal, görgetés nélkül látszik amikor valaki megnyitja a weboldaladat), amire eddig amolyan aranyszabályként oda kellett figyelni, és amit a legtöbb oldal elemző még most is olyan szigorúan említ, hogy itt kell lennie a legfontosabb tartalmadnak, irrelevánssá válik.

Akár teljes képernyős képpel, videóval, vagy sliderrel is indíhatod az oldaladat így, hiszen nem szükséges minden fontos tartalmat bepréselned ide, és tartalom csak görgetés után jelenik meg. Rengeteg képet helyezhetünk el honlapunkon, videókat, infografikákat, melyek gyorsan és könnyen érthetővé teszik oldalunkat, hiszen görgetni már gyerekjáték.

A felhasználók egyre gyorsabbak, a weboldalak egyre egyszerűbbek

Az Y generáció (1980 és 1996 között születettek) már teljesen magáénak tudja a mai technológiát, míg a Z generáció (1996 tán születettek) szinte már okostelefonnal a kezében jön a világra. Minden mai fiatal profi web felhasználó, és még az amatőrök is több lapon navigálnak, és csúsztatással visszalépnek az előző oldalra. Ennek az eredménye pedig az, hogy minden gyorsabbá vált, “megtanultunk” türelmetlennek lenni. Manapság ha egy birkatermészetű fiatalt fel szeretnél idegesíteni, csak lassítsd le az internet elérését egy pár percre… 😉

4-ből 1 ember kevesebb mint 4 másodperc alatt elhagy egy weboldalt. Ma már nem csak technikai oldalról kell gyorsabbnak lennie egy weboldalnak, hanem érthetőség szempontjából is. Minél hamarabb meg akarjuk találni az adott oldalon amit keresünk. Ha nincs meg, vagy nem az amire számítottunk, már lépünk is tovább, hiszen számtalan oldal vár minket ugyanabban a témában úgy, hogy hamarabb megadják a választ kérdéseinkre.

Az animáció visszatérése

Ha elavult kinézetű weboldalt szeretnél, töltsd meg GIF és Flash alapú animációkkal. Sajnos, a mai napig rengeteg weboldal fut még ilyen alapokon, amiket mobileszközökön részben vagy egyáltalán nem is lehet megnyitni.

Ennek ellenére rengeteg olyan változás van a modern webdesign terén, ami újra életképessé, sőt indokolttá tudja tenni az animációk használatát. A flat design, vagy napjaink igazi slágere, a Google boszorkánykonyhájában kifőzött material design, az egyszerűséget, átláthatóságot, minimalista jelleget képviselik, konzisztenssé, akár unalmassá is válhatnak. Ezért “meg kell mozgatni” az oldalt, hogy érdekesebbé váljon a tartalom, ugyanakkor kevesebb helyen több információt tudjunk elhelyezni.

Új technológiákkal, mint a CSS animáció könnyen feldobhatjuk weboldalunk designját, és javíthatjuk a sebességbeni és kompatibilitási problémákat is. A GIF animációk is visszatérnek ugyanakkor, meglepően hatékony és tetszetős formában (ha megnézed, ez a bejegyzés is tele van animációkkal…)

Tehát mire kell odafigyelnünk a webdesign terén 2015-ben?

2014-től a felhasználók ugrásszerűen nagyobb arányban kezdtek el mobileszközöket használni böngészéshez, azonban a cégek nagy része még mindig elsősorban PC-re készíttetik el honlapjaikat, és csak másodsorban mobileszközre. Mivel a mobilos böngészés 2016-ra várhatóan magasabb arányú lesz, mint a PC-s, ezért itt az ideje először mobileszközökre fejleszteni, és utána a PC-re (vagy legalábbis egyformán odafigyelni az összes platformra).

Az egyszerűség nem csak egy kósza divat, ez a jövő. Várhatóan egyre inkább felerősödik, a gyorsaság egyre fontosabb lesz, az átláthatóság, és az instant információszerzés alapvető lesz egy jó honlapnál.

A hajtás fölötti rész irrelevánssá válik, egyre több képpel, videóval, infografikával mutathatjuk be magunkat, szolgáltatásainkat, termékeinket; a tartalmat, vagyis a “lényeget” pedig egyre gyorsabban, hatékonyabban kell eljuttatnunk látogatóinkhoz.

Ha Te is szeretnél egy jövőbe mutató, fejleszthető, trendeket követő, látogatóidait leginkább kiszolgáló honlapot, ne hezitálj tovább, keress minket.