Ahogy az internet világa egyre inkább átalakul, és új technológiák kerülnek előtérbe, úgy változnak a weboldalkészítés trendjei is. Az elkövetkező években számos új trend várható, amelyek megváltoztatják az online jelenlét kialakításának módját.

Interaktív és minimalista webdesign

Az egyik legfontosabb trend a 2023-as weboldalkészítési szektorban az interaktív design lesz. Az interaktív webdesign nem csak esztétikailag vonzó, hanem egyúttal nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy a weboldal látogatói mélyebben bevonódjanak az oldalba, és könnyebben megtalálják azokat az információkat, amelyekre szükségük van.

Az animációk és a mozgógrafikák is egyre fontosabbá válnak a weboldalak kialakításában, és segítenek az oldalak interaktívabbá tételében. Az animációk, a parallax scrolling és a mikro-interakciók lehetővé teszik, hogy az oldalak ne csak szemléletesebbek, hanem élettel telibbek is legyenek.

A minimalizmus nem újkeletű trend idén, de tovább erősödik a felhasználói igények és a Google nyomására is. Az egyszerű, letisztult design és a fehér alapú paletta egyre népszerűbbé válik, és egyre több cég dönt a minimalista megjelenés mellett, mivel az könnyen olvasható és könnyen navigálható weboldalakat eredményez.

Mobilbarát webdesign az első!

A mobilbarát weboldalak tervezése is továbbra is fontos szerepet kap, és a 2023-as trendek egyik legjelentősebb tényezője lesz.

Mivel egyre több ember használja okostelefonját vagy tabletjét az internetezésre, így a mobilbarát weboldalak nem csak az élményt, hanem az oldalak elérhetőségét is javítják. Ma már a látogatók 70-90%-a mobileszközről keresi fel a weboldalakat, webáruházakat, és így hajtják végre a konverziót (vásárlás, regisztráció, feliratkozás, jelentkezés tanfolyamra, stb.) is, így elsősorban a mobileszközökön való megjelenésre kell figyelnünk.

Okosasszisztensek, hangalapú keresés

Az emberi beszédre épülő keresés is egyre fontosabbá válik, és ez hatással lesz a weboldalak SEO optimalizálására is. Az okosasszisztensek, mint például az Amazon Alexa, a Google Home és az Apple HomePod egyre több felhasználói csoport számára válnak elérhetővé, és az emberek egyre inkább használják őket a keresésre és az információk keresésére. Ez azt jelenti, hogy a weboldalak optimalizálása a hangalapú keresésre is kiemelten fontossá válik.

Adatvédelem és biztonság

Az adatvédelemre és a biztonságra vonatkozó szabályozások fokozatosan szigorodnak, így a weboldalkészítőknek is még inkább fontos lesz figyelniük az adatvédelemre vonatkozó magyar és nemzetközi jogszabályokat. Az SSL tanúsítványok megléte ma már nem előny, hanem minimum elvárás egy weboldalnál. A webfejlesztők kötelessége segíteni a weboldaltulajdonosokat, hogy az oldaluk megfeleljen a jogszabályi előírásoknak és a felhasználói adatvédelmi elvárásoknak.

 

Személyre szabott tartalom, látogatók támogatása a weboldalon

A személyre szabott tartalom is egyre fontosabbá válik a weboldalak tervezése során. A felhasználók számára kínált tartalom egyre inkább az egyedi preferenciáikhoz igazodik majd, így az oldalak látogatói számára még vonzóbbá válnak.

A chatbotok használata is tovább növekszik idén . A chatbotok segítségével a weboldalak látogatói könnyen és gyorsan kapcsolatba léphetnek az oldalak tulajdonosaival, így a chatbotok javítják a felhasználói élményt és segítenek a vásárlási döntések gyors és egyszerű meghozatalában.

VR, AR, AI – új dimenziók a weboldalkészítésben

A virtuális és az augmentált valóság is egyre inkább az online jelenlét részévé válik majd 2023-ban. Az AR és a VR technológiák segítségével a weboldalak látogatói interaktív élményeket élhetnek át, amelyek javítják a felhasználói élményt, és lehetővé teszik az online vásárlás új dimenzióit.

A Covid időszak óta az online jelenlétre óriási igény lett, a valóságot szimuláló online élmények elérése új célkitűzéssé vált. Prada 2021-es tavaszi-nyári kollekcióját teljesen élő közönség nélkül, online mutatta be videón, kiegészítő anyagokkal, 3D VR élménnyel. Persze, nem olyan, mintha élőben néznénk az első sorból, de mégis hányan mondhatják ezt el magukról egyébként is? Így sokkal nagyobb közönségnek, egy teljesen új, stimulálóbb élményt nyújthat az online tér,  ami „majdnem olyan, mint a valóság”, vagy akár még jobb is lehet. Ilyen lehet például egy ilyen bemutató, koncert vagy más előadás amin részt vehetünk online – magával ragadó vizuális effektekkel.

Emellett az AI technológiák továbbra is nagy szerepet fognak játszani a weboldalkészítésben. Az AI segítségével a weboldalak látogatói még személyesebb és interaktívabb élményt élhetnek át, mivel az AI rendszerek segítenek az oldalak tartalmának személyre szabásában és a felhasználói élmény javításában.

 

Összességében a 2023-as weboldalkészítési trendek számos új lehetőséget kínálnak a weboldalkészítők és a felhasználók számára. Az interaktív design, a minimalista megjelenés, a mobilbarát kialakítás, az adatvédelem és a chatbotok mellett a virtuális és augmentált valóság, valamint az AI technológiák is egyre fontosabb szerepet fognak játszani a weboldalak kialakításában. A weboldalak tervezésének folyamatosan alkalmazkodnia kell ezekhez az új trendekhez, hogy a felhasználók számára minél vonzóbb és interaktívabb élményt nyújtsanak.

Ahhoz, hogy a 2023-as trendekkel lépést tudjunk tartani, fontos, hogy azon dolgozzunk, hogy weboldalunk minél letisztultabb, könnyen navigálható és mobilbarát legyen. A személyre szabott tartalom és a chatbotok használata is egyre fontosabbá válik a felhasználói élmény javítása érdekében. Az AR és a VR technológiák használata további lehetőségeket kínál a weboldalak fejlesztésére, míg az AI technológiák lehetővé teszik a személyesebb és interaktívabb felhasználói élményt.
A 2023-as weboldalkészítési trendek kihívást jelenthetnek a webfejlesztők számára, de egyben rengeteg lehetőséget is kínálnak a weboldalak interaktívabb és vonzóbbá tételére, valamint a felhasználói élmény javítására.

Ha szeretnél ránk bízni egy ilyen kihívást jelentő weboldalkészítési feladatot, keress minket bátran!